Høstvin fra @fyrevin

Short haired African American female looking at camera in orange wool sweater touching face
 

Hva drikker man om høsten, når temperaturen synker og sola forsvinner? Vi spurte Fyrevin!

Instagram-profilen Fyrevin har fokus på viner som er tilgjengelig, og som gir god verdi. Verdibegrepet er knyttet i forhold til pris vs kvalitet/kompleksitet.

Når høsten inntreffer går tankene automatisk til litt større, voluminøse, røde viner. Det dominerer også Fyrevin sine valg, men det er fortsatt fokus på juice kontra tanniner. God paring til viltgryte, sopp og rotgrønnsaker kan garanteres.

Her er Fyrevins høstfavoritter:

sortir delenfer no control vincent marie naturvin naturvinforbundet.png

01 —
No Control - Sortir De L’enfer

Druer: Gamay 100%
Pris: 390,90
Varenummer: 13039101

En av de aller kuleste vinene drukket i år. Godeste Vincent har rett og slett blandet et knippe av sine cuveer fra 2018 og 2020 med Gamay fra Julien Merle, og resultatet er forbløffende, Jordlig stil med volatile syrer til å løfte frukten helt ut av glasset, Denne tar deg på en reise gjennom mørkt skogkratt med bær og grønne vekster, og tilbake igjen. Det høres rart ut, men den lindrer halsen som en rød Strepsils. Overlegen syrestruktur som vanner munnen på utgang.

 

stekar re piko naturvin naturvinforbundet.png

02 —
Stekar - Re Piko

Druer: Riesling 90%, Picolit 10%
Pris: 375,40
Varenummer: 10013901

Denne fra Stekar tar meg helt tilbake til tekstil-timene på barneskolen. Husker dere svart og hvit Tombow limstift? Den lukter akkurat sånn, og bekrefter at vi har med volatile syrer (VA) å gjøre. Uvanlig blend av Riesling og Picolit. 28 dagers skallkontakt. Har et lett oksidativt preg. Tenk appelsinmarmelade, halv-melne epler og overmoden steinfrukt. Rikt, konsentrert uttrykk med fokus på tekstur. Hint av salt mot slutten som sammen med den høye syren er kvalitetsbærende. En produsent som bør stå høyt på listen om du interesserer deg for oransjevin.

 

sebastien riffault naturvin naturvinforbundet.png

03 —
Sébastien Riffault - Raudonas

Druer: Pinot Noir 100%
Pris: 389,90
Varenummer: 3656301

Natuvinsforbundet-patriot Riffault må med. Han er klart mest kjent for sine oksidative hvite viner, men denne røde Pinoten har satt en støkk i meg. Raudonas betyr rødt på Litausk (som er en hyllest til hans kone fra samme land). 20-30 % av druen har vært botrytisert, noe som er svært uvanlig. En kompleks vin med noter av Jordbærsyltetøy, røyk og pepper. Med luft lurker kirsebærene frem, og gir en ekstrem livlighet til vinen. Lang, krydret, mineralsk særpreg som virkelig drar ut i svelget.

matassa naturvin naturvinforbundet.png

04/05 —
Matassa - Les Myrs Ace of Spades // Olla Rogue

Druer:
Spades: Mourvèdre 50%, Carignan 50%
Olla Rouge: Macabeo 20%, Grenache 40%, Grenache Gris 40%
Pris:
Spades: 349,90
Olla Rouge: 284,90
Varenummer: 12037601 // 3859901

Norgesvenn Tom Lubbe sine viner er absolutt høstvennlige, og bør med på denne listen.

Ace of spades er en hyllest til Mötorhead som har en sang med samme tittel som vinen. Først og fremst en strålende paring til lam. Naturlige lukter på åpning før den eksploderer i en affære av modne mørke bær og urter fra det tørre karrige fjellandskapet Tom holder til. Imponerende konsentrasjon og syrestruktur. Denne er som et villdyr som må temmes med taniner som er røffe i kantene. En skikkelig rocket vin!

Olla Rogue er betydelig 'snillere' i sitt uttrykk, men har en utradisjonell sammensetning av både hvite og røde druer. Blomstret, kompostert med jordlig, barket underpreg. De ville, men kjølige røde bærene fremstår leskende. Spritzer lett på tungen.

escoda nas del gegants naturvin naturvinforbundet .png

06 —
Escoda Sanahuja - Nas del Gegant

Druer: Carignan 40%, Grenache 50%, Sumoll 10%
Pris: 289,90
Varenummer: 933601

En svært allsidig vin av Escoda som er spontanfermentert i sement og lagret på glassfiber-tanker. Syltet rød frukt. En nesten godteriaktig kombinasjon av lakris og bringebær som er til å få vann i munnen av. Mørke bær, grønne urter og et jordlig preg som kler vinen. Denne er lettdrikkelig og går gått til et knippe grønnsaksretter, men har samtidig tekstur som gjør at den kan hamle opp med magert viltkjøtt som hjort og elg.

 

Forrige
Forrige

Naturvinmessa Vol. 1

Neste
Neste

Den beste naturvin-lektyren