Den beste naturvin-lektyren
Dette er lesestoff for deg som ønsker å fordype deg, friske opp eller begynne å lære mer om naturvin.
Har du lyst til å fordype deg i temaet naturvin? Det er mange måter å gjøre dette på, som for eksempel å prøve mange viner og lære av egne opplevelser, lytte til podkaster, se på dokumentarer eller lese seg opp på temaet. I denne artikkelen hyller vi vinlektyre og vi har fått Lise Aanes, daglig leder på Esaias Mat og Vin, til å tipse om hva hun mener du bør lese for å lære mer om naturvin.
- NB! Denne saken ble oppdatert og utvidet i mai 2022! -
I snart ni måneder har jeg ikke kunnet drikke noe særlig vin da jeg venter mitt første barn. Da har det derimot blitt mer tid til å fordype seg i vinlitteratur! Her er noen nye favoritter:
A History of Wine - Benoist Simmat og Daniel Casanave
Denne ambisiøse boka tar for seg hele vinens historie de siste 8000 år. Informasjonsmengden kunne vært overveldende, hadde den ikke blitt presentert i tegneserieform!
Fantastisk underholdende, morsomt og informativt om vinmarker i det gamle Egypt, forskjellige typer fermenteringskar gjennom tidene, vinens betydning i religion og den geografiske utbredelsen av vingårder over tid. Blant annet. Anbefales på det varmeste! Kan kjøpes på Tronsmo Bokhandel i Oslo.
Wine, Unfiltered - Katherine Clary
Katherine Clary er mest kjent for å ha startet vin-fanzinen The Wine Zine. Dette er en klassisk introduksjonsbok til naturlig vin fra et amerikansk perspektiv. Boka er velskrevet og ispedd personlige historier, samt lekker grafisk design.
Naturligt Vin - Emil Broomé og Emil Arvidson
Denne boka minner litt om den skandinaviske klassikeren ‘Naturvin’ av danske Solfinn Danielsen da den også er en reiseskildring som forteller om menneskene bak vinen i like stor grad som den utforsker vinen selv. Boka var den første i sitt slag hos söta bror og er full av inspirerende møter med i hovedsak franske vinprodusenter og -personligheter.
Cider Revolution! - Mikael Nypelius og Karl Sjöström
Litt på siden av VIN-lektyre kanskje, men sider er jo fermentert frukt på lik linje med vin og gutta bak Fruktstereo, det Skånebaserte sideriet, har en tilnærming til sider som ligner veldig på vinmaking.
I tillegg til å være en av de vakreste bøkene i sitt slag, får man her lære masse om siderproduksjon og får også førstehånds-innsikt i mange av de samme teknikkene som benyttes for å lage naturlig vin. Og igjen, jeg kan ikke understreke nok hvor lekker den er.
Not Drinking Poison in Paris
Et naturvin-orientert nyhetsbrev som utkommer annenhver måned. Nyhetsbrevet er en forlengelse av den like eksellente nettsiden notdrinkingpoison.com. Her kan du forøvrig begrave deg i arkivet i mange dager. Aaron Ayscough er en fantastisk talentfull vinskribent som vet å få tak i intel før de aller fleste. Han skrev om Ganevat-gate før det ble et allment tema, han kommer tett på vinmakere i sine intervjuer og vet tilsynelatende om alt som rører seg innen vinverdenen.
Du kan velge mellom å subscribe gratis og få masse godt innhold, eller å betale litt og få enda mer. Nyhetsbrevet annenhver måned er virkelig en gavepakke. Les mer om nyhetsbrevet her.
Natural Wine for the People - Alice Feiring
Jeg anbefaler hva som helst skrevet av Alice Feiring, inkludert hennes blogg The Feiring Line.
Alice Feiring omtales ofte som The High Priestess of Natural Wine. Hun har vært i bransjen i mange år og skrevet for Condé Nast og New York Times, samt et utall bøker. Jeg elsker ‘For The Love of Wine’ samt hennes nyeste bok Natural Wine for the People.
Natural Wine - Isabell Legeron
Et fantastisk sted å starte for enhver som ønsker å lære mer om naturlig vin. Isabell Legeron startet Raw Wine, Europas magiske messe for naturlig vin! Boken er inndelt i små, lettfordøyelige kapitler og ispedd personlige historier fra mange fantastiske vinmakere. Sjekk ut boken ‘Natural Wine’ her.
Marissa Ross - Wine. All the time.
Marissa Ross har en utradisjonell vinbakgrunn som komiker og skribent og drakk seg opp til toppen som vinskribent for Bon Appétit Magazine. For en ufaglært vinnerd som meg selv er hun en inspirasjon. Hun har en flott og avslappet (om ikke lenger så aktiv) podcast som heter Natural Disasters som jeg også anbefaler. Hun har også skrevet en veldig morsom og informativ bok som heter Wine. All the time. Denne boken er spesialt bra for å lære seg litt om druer, samt innovative smaksbeskrivelser på siden av lær og gress.
Simon J Woolf - Amber Revolution
Spennende og vakker bok om oransjevin. Her kan man lære masse om denne gamle vinstilens opprinnelse, for deretter å belære onkelen sin som snakker om denne «nye trenden» oransjevin.
(start så smått med å lese artikkelen vår om oransjevin, skrevet av oransjevin-guruen på Instagram, @oransjevin. Red. anm.)
Naturvin - Solfinn Danielsen
Solfinn Danielsen driver den smått legendariske vinbaren Rødder og Vin i København samt en egen vinimport. Å besøke Solfinn gir meg bestandig et etterlengtet dytt bak: det minner meg på hvorfor jeg jobber i bransjen i utgangspunktet! Ingen gir service og kan videreformidle kunnskap og entusiasme som Solfinn.
Med en klassisk bakgrunn forteller han en spennende historie om sin reise fra tradd vin til naturlig vin – og så videre gjennom Paris og Barcelona! Her får man virkelig skjerpet reiselysten. Sjekk ut boken ‘Naturvin’ her.
Adventures on the Wine Route - Kermit Lynch
Dette er en fantastisk klassiker av en bok. Tror du naturvin er noe nytt? Tenk igjen! Denne boken ble skrevet på åttitallet, like før 90-tallets bombastiske ideer om store Robert Parker-viner tok av.
Noble Rot Magazine og Noble Rot: Wine from Another Galaxy
Noble Rot Magazine må leses. Den originale hipster-vinfanzinen med skribenter på bidragslisten som rangerer fra Lily Allen, Brian Eno, Kiera Knightley til Kermit Lynch, Nigel Slater og Nigella Lawson… for å nevne noen. De har også skrevet en eksellent bok som heter Wine from Another Galaxy.
Blood of Gods fanzine
En flott og morsom fanzine om metall og vin. Fokuset ligger ikke helt og holdent på naturlig vin, men utforsker koblingen mellom god musikk og god vin så til de grader! Kan fås kjøpt på Esaias som eneste i Norge tror jeg? Sjekk også deres instagram @bloodofgodszine.
Glou Glou magazine (og glougloumagazine.com)
Fantastisk magasin som bør inspirere enhver aspirerende vinskribent. Dybdeintervjuer med bransjefolk om vin, livet i restaurantbransjen, vinmaking og agrikultur. Her må man grafse til seg alle gamle nummer en kan slå kloa i!
Pipette Magazine
Pipette Magazine er et nydelig magasin som er enormt estetisk tilfredstillende. Vakkert design og vakre fotografier fra vinmarkene, vinkjellerene og barene rundt om i verden som er dedikert til naturlig vin. Gamle kopier kan fåes kjøpt på OsloVelo Bodega på Grünerløkka i Oslo!
Satt du pris på alle tipsene fra Lise? Ikke glem å sjekke ut hennes egen podkast om naturvin ‘Lise + vin = sant’.