Brutal-vinen er død, lenge leve Brutal-vin!

Med et ord som vekker nysgjerrighet og en etikett som avbilder døden selv, er Brutal-viner omringet av mystikk og begeistring. Men hva er egentlig en Brutal-vin? Vi snakket med mannen som importerer flere av de mest kjente Brutal-vinene på det norske markedet, John Sonnichsen, også kjent som Vin John. 

Når begynte fenomenet med Brutal-viner?

– Det verserer flere historier rundt hvordan Brutal-viner oppstod. En av dem er blant annet at de ble laget for å være husvinen til Bar Brutal i Barcelona, forteller John. Men historien om Brutal-vin stammer egentlig fra et vennskap mellom flere vinbønder. 

John forteller at vinmakerne Joan Ramon Escoda og Laureano Serres dro til Frankrike i 2010 sammen med Sune Rosforth og Henrik Sehested fra legendariske Rosforth & Rosforth i København. Sammen dro de på besøk til Remi Poujol og hans vinkjeller hvor de smakte begeistret på vinene hans.

Joan og Laureano ble mer og mer giret for hver vin de smakte og frasene haglet dem i mellom; “Ahh brutal! Es brutal!”. Det hører med til historien at både Joan og Laureano er to høylytte catalanere – hvertfall målt opp mot den mer reserverte Remi.

Den første Brutal-etiketten tegnet av Anthony Tortul.

Etter å smakt seg gjennom flere av Remis viner, dro de alle sammen videre på besøk til Anthony Tortul (La Sorga) for å fortsette vinsmakingen. For hver vin de besøkende smakte, ropte de oftere og oftere “Ahh Brutal! Brutal! Brutal!”. 

Både Remi og Anthony var forvirret og trodde at Joan og Laureano mislikte vinene deres, og måtte til slutt spørre om de synes vinene var dårlige. De to catalanerne forklarte tvert imot at “brutal” var et begrep de brukte for viner som var helt syke, noe uventet men gøy. – Det er kort fortalt hvordan begrepet Brutal-vin ble oppfunnet, sier John.

John Sonnichsen også bedre kjent som Vin John på forbundets Naturvinmesse oktober 2021.

En Brutal-vin skal, eller skulle, være en vin som ble laget i et begrenset antall hvor vinmakeren kunne være kreativ og eksperimenterende.
— John Sonnichsen

Bestemte seg for å dele prosjektet med omverden

De fire vinmakerne delte flere viner seg i mellom og stemningen var nok ganske god da de tenkte “hvorfor ikke gi ut en Brutal-vin slik at flere får smake?”. Som sagt så gjort! Anthony satte i gang med å lage den etterhvert velkjente etiketten, med sort farge og bilde av døden selv, som flere vinmakere har tatt i bruk på sine egne Brutal-viner i etterkant. Den første brutal-vinen var født!

Men, hva er en Brutal-vin?

En Brutal-vin skal, eller skulle, være en vin som ble laget i et begrenset antall hvor vinmakeren kunne være kreativ og eksperimenterende. Vinene skal være helt uten tilsatt sulfitter og kunne gjerne inneholde det mange vil se på som vinfeil som volatile syrer, reduktivitet og lignende. 

Hvordan vil du si at utviklingen av Brutal-viner har vært?

– Brutal-vinene som kommer ut i dag er snillere enn de var før. De inneholder færre “vinfeil” og er sånn sett mer publikumsvennlige for en større masse, sier John. – Men når det er sagt så har jo disse vinmakerne blitt eldre og med tiden fått mer erfaring. Det har ført til at de har mer kontroll over vinproduksjonen sin og får mer stabile produkter, forklarer John. 

Brutal-vin utgitt av Anthony Tortul i 2019

– De har også knyttet en viss mystikk til seg, jeg ser jo at Brutal-vinene til mine produsenter selger fort ut. Folk har kanskje lyst til å bli litt overrasket?, spør John.

Man kan jo spekulere i om Anthony Tortul så seg lei av populariteten til Brutal-viner da han i 2019 lagde vinen “Brutal est mort! Vive Brutal!!!” (Oversatt; Brutal er død! Lenge leve brutal!!!). – Jeg tror kanskje Anthony tenkte at Brutal-viner hadde blitt litt vel populære. Jeg har jo selv prøvd å telle antall Brutal-viner i omløp, jeg tror jeg stoppa på 50, forteller John.

Når skal man drikke en Brutal?

– Du skal åpne en flaske Brutal når du er glad, og sammen med andre glade mennesker. I tillegg bør du ha et åpent sinn dersom du ikke er vant til å smake på Brutal-viner, avslutter John.

Forrige
Forrige

Desember: Månedens naturvin

Neste
Neste

November: Naturvin under 250,-