Edelråte, hva er det?
Edelråte, eller Botrytis, kan være en vinbondes hemmelige våpen for å gjøre viner mer komplekse, søtere eller rundere. Men hva er edelråte?
Det kan høres litt rart ut, et ord som består av noe veldig fint (edel) og noe ekkelt (råte). Grunnen til navnet, som oversettes til Noble Rot på engelsk, er rett og slett at dette er snakk om en råte på vindruer som fører til edle dråper.
Botrytis Cinerea er en type sopp som kan angripe blant annet vindruer. Mange vinbønder velger å la druene angripes av denne soppen med vilje for å fremprovosere andre smaker i druen. Dersom du har smakt dessertvinene Tokaji eller Sauternes er dette viner som er søte som et direkte resultat av Botrytis.
Hvordan fungerer edelråte?
Edelråten angriper vindruene og lager hull i drueskinnet, noe som gjør at vannet trekkes ut og på denne måten gjør at druene som henger igjen på vinplanten blir mer som rosiner å regne. Resultatet er søtere og mer konsentrert smak, men også mindre væske per drue.
Hvorfor bruke edelråte i vinproduksjon?
Sopp og råte blir brukt i mye matproduksjon, hvordan hadde for eksempel verdens mest kjente oster vært uten? I mat- og drikkeproduksjon har dette blitt brukt i hundrevis (kanskje tusenvis) av år, under kontrollerte former. Nedbrytningen av råvarene gir en ny smak, i tillegg vil soppen selv bidra til et annet smaksbilde.