Vinmakeren med personligheten til en Gewurztraminer
Kort fortalt kan man si at Jasmin Swan endte opp som vinmaker grunnet sin nysgjerrighet og elsk for språk, men det blir for enkelt. Hennes vinhus Katla Wines slapp sin første årgang i startskuddet til pandemien. Tre år etter erobrer hun naturvinverden med sine viner – og ikke minst med sin boblende personlighet.
Vi tok en prat med Jasmin da hun besøkte Norge og El Brutus i sommer for å høre hvordan hennes vei inn i vinverden gikk for seg.
Jobb i hotellresepsjon var starten på vininteressen
Veien til vinmaker har vært lang for Jasmin Swan, eller Jas som hun kalles. Den første utfordringen hun støtte på var å komme seg ut av stedet der hun vokste opp. – Jeg kommer fra Mönchengladbach, en drittby uten fokus på mat og drikke, med folk som bare bryr seg om fotball. Jeg hatet det og ville bare komme meg bort fra den byen så fort jeg kunne, forteller Jas.
Og bort dro hun. I løpet av de siste ti årene har nysgjerrigheten til Jas tatt henne til steder som Berlin, Edinburgh, Reykjavik og Ardeche. Og ikke minst Norge. Jas jobbet tidligere med musikk og namedropper flere bergensband enn vi klarer å telle. I tillegg er kjennskapen til norsk geografi imponerende god.
Språkkunnskapene førte henne til slutt til jobb i en hotellresepsjon i Edinburgh, noe som viste seg å være begynnelsen på veien inn i vinbransjen.
– Jeg hadde en fantastisk sjef på det hotellet som bestemte seg for å sende meg på vinkurs (WSET 2). Hvis jeg tenker meg om var det vel det som ble starten på min vinkarriere, frem til da hadde jeg for det meste drukket drittvin som Asti, sier Jas mens hun ler.
Mistet evnen til å være ‘fake friendly’
Etter å ha lært mer om vin ble Jas nysgjerrig på bransjen. Såpass nysgjerrig at hun bestemte seg for å bytte karriere. Hun jobbet i flere vinbarer før nysgjerrigheten nok en gang førte henne over landegrenser. Island og jobb som sommelier på restauranten Dill var neste stopp. – Jeg elsket å bo på Island! Det var helt fantastisk, men på et tidspunkt ble jeg rett og slett lei av å jobbe i service. Man tar imot så mye dritt i løpet av en dag og må bare stå i det. Til slutt mistet jeg evnen til å være “fake friendly” og da er det bare å gi seg, forteller Jas.
Det var ikke vin hun var lei av, men servicebransjen. Det fikk henne til å tenke over hvilke muligheter hun hadde for å jobbe med vin og være sin egen sjef uten å måtte servere vin. Å bli vinmaker var fremdeles ikke en del av planen. – Jeg tenkte at hvis jeg drar til en vinmaker og lærer meg hvordan man lager vin, da må jeg jo finne svaret underveis?
Jas satte snuten mot Frankrike, nærmere bestemt Ardeche, hvor hun fikk jobbe hos vinmaker Gilles Azzoni.
– Jeg trodde aldri at jeg kom til å bli eller kunne bli en vinmaker. Det var aldri tanken, sier Jas som også forteller at hun aldri har vært en person som visste hva hun skulle bli når hun ble stor. Den som fikk henne på tanken om å lage vin var faktisk sønnen til Gilles. – Han sa til meg, du vet Jas, alle som har gått i lære hos faren min har endt opp som vinmaker, forteller hun. Som sagt så gjort!
Vinmakeren som Jas gikk i lære hos kjøpte druer av andre i tillegg til å dyrke noen druer selv, noe som kalles négoce eller négociant. Det fikk Jas på tanken om at man ikke må dyrke alle druer selv eller ha en vingård som har vært i familien i fem generasjoner.
– Folk drikker mer under store kriser
Jasmin hadde funnet sitt kall! Hun solgte leiligheten sin og brukte pengene på å reise rundt på alle vinmesser hun kunne. – Jeg fortalte alle jeg møtte på de messene at jeg skulle begynne å lage vin. Og de bare ja ja, sure. Haha.
Da hun skulle starte Katla Wines valgte hun å returnere til hjemlandet Tyskland hvor hun hadde sett seg ut vinområdet Mosel. Et sted som var akkurat passe nærme familien – og akkurat langt nok unna, som hun selv beskriver det.
Hennes første årgang kom på markedet omtrent samtidig som pandemien bølget over planeten. – Timingen var perfekt. Jeg hadde heldigvis brukt tiden godt før pandemien til å knytte kontakter og bygge meg et nettverk. Under pandemien så man at folk brukte mer tid og penger på å nyte god mat og vin hjemme når man ikke kunne gå ut på restauranter lenger. Det er jo fakta at folk drikker mer under kriser!
Har du noen gang tenkt på hvilken drue du er? – Ja! Jeg snakket faktisk med vennene mine om dette og vi har to forskjellige meninger. De mener jeg minner om en Cabernet Blanc, stødig, frisk og litt grønn rundt ørene. Selv liker jeg å tro at jeg er en Gewurztraminer. Big bold and beautiful. Du vet når den er i rommet, selv når det bare er 10 eller 20% – så merker du det, haha.
Kjører vinmesser fra bagasjerommet på varebilen sin
En ting Jasmin ønsker er å gjøre vinbransjen mindre snobbete. – Det var litt av grunnen til at jeg startet opp Back of the Van, forklarer Jas. Hun sikter til en pop-up vinmesse hvor Jasmine tar med seg van’en sin, åpner opp bakdørene og skjenker vin. Gjerne på en parkeringsplass i Angers i Frankrike, den samme uken som alle de store naturvinmessene arrangeres. På Back of the Van får hun også med seg flere andre vinmakere som viser frem vinene sine, i tillegg til ukjente lokale produsenter. Uformelt, jordnært og ikke snobbete.
– Da jeg entret vinverden følte jeg at den var så skummel, jeg kunne ingenting om bransjen eller lingoen som ble brukt. Jeg elsker når man kan ta snobbetheten ut av vinen. Når man serverer toppvin på en parkeringsplass og den fortsatt smaker godt, det er det som er gøy! Back of the Van er rett og slett for all the basic bitches der ute, sier Jas.
Med unntak av klassisk trening på WSET 2, har Jas jobbet mest med naturvin, helt siden hun ble en del av vinverden. – Jeg har ikke noe imot begrepet naturvin, selv om jeg kan forstå hvorfor konvensjonelle vinmakere griner på nesen av det. Det får jo all annen vin til å høres unaturlig ut, noe som ikke nødvendigvis er tilfelle. Det skal ikke mye til før man havner utenfor naturvin-boksen, det trenger ikke bety at vinen er veldig “unaturlig”.
Kombinerer kjøpte og egne druer
Da Jas var i lære hos Gilles Azzoni, sa sønnen Antonin til henne at man kan dele vinmaking inn i tre deler. Dyrke druer, vinifisere druer og å selge vinen. – Han sa til meg at man ikke trenger å være god på alle tre. Det var noe forløsende over det! Det var derfor jeg bestemte meg for å begynne å kjøpe druer, forteller Jas.
Etterhvert som årene har gått har Jasmin i tillegg til å kjøpe druer fra andre kjøpt to vinmarker på til sammen 0.4 hektar. – Jeg føler at man ikke føler årgangen 100% hvis man bare kjøper druer. Det er viktig å kunne føle på gleden av å se en vinmark full av sunne druer, eller sorgen over tapet av store deler av avlingen. Det er derfor jeg alltid har sagt at jeg også ønsker å eie noen vinmarker selv. I tillegg er jeg delaktig i vinmarkene jeg kjøper druer fra, for å få en følelse av hvordan årgangen er, sier Jasmin.
Når vi spør Jasmine om hun har en favorittvinmaker er svaret nei. Det er alt for mange å nevne sier hun, før hun allikevel begynner å nevne navn som Julie Balagny, Koppitsch, Daniel Sage og Milan Nestarec. Til slutt gir hun en shoutout til større vinmakere som Meinklang og Franz Weninger. – Dette er store vingårder som viser at man kan drive stort og bærekraftig samtidig, avslutter Jas.
Kommer på Vinmonopolet i november
Vinene fra Katla Wines har tidligere kun vært å få tak i på restauranter og barer i Norge – og kan nok fortsatt finnes noen steder. Men, om du er interessert i å prøve noen av vinene fra Jas, kan vi meddele at det den 1. november slippes et lite antall av cuveene Mòa, Fira og Kiki på Vinmonopolet.