Vintips: Naturvin til julemat 🎄🎅
Nå er den her, tiden hvor vi koser oss ekstra mye med noe godt på fatet, og ikke minst i glasset. Men hvilken vin passer egentlig best til julematen? Og hva om man ønsker å drikke naturvin til etegildet i desember? Vi har fått Lise Aanes, kjent fra D2s fredagsspalte om naturvin, til å komme med sine anbefalinger:
Til jul- og nyttårsfeiringen ser jeg for meg at du behøver viner til fem nøkkelkategorier. Du trenger så klart vin til pinnekjøttet og ribba – eller nøttesteken. Du trenger vin til fiskemat, være seg juletorsk eller lutefisk. Du trenger vin til noe søtt. Og du trenger vin til nyttårsfesten.
Ikke minst trenger du vin som kan deles. Ofte skal vinen drikkes i festlig lag, og det er ikke alltid alle rundt bordet er like gira på naturvin som du er. Her gjelder det å finne viner som er spennende for naturvinentusiasten og samtidig ikke er for truende for de uinnvidde. En spennende balansegang, med andre ord. Utfordring akseptert.
Til slutt, noen viktige ting å huske på med nesten all tradisjonell julemat: Fet mat trenger syrlig vin som kan skjære igjennom fettet, øke spyttproduksjonen og rense munnen for neste bit. Og ofte opplever man at salt stjeler fruktighet fra vinen. Dermed er friske og fruktige viner din beste venn når det kommer til julepairinger. Okei. Mot vinen!
Viner til ribbe og nøttestek
Viner til pinnekjøttet
Pinnekjøtt er, som nesten all annen julemat, en rett med en del fett og salt. Igjen behøves syre og fruktighet, og man bør ta ned tannin-nivået. Noe som fungerer overraskende godt til pinnekjøtt er faktisk tørr, musserende vin som champagne eller crémant – her har jeg funnet frem en naturlig favoritt.
I tillegg er den røkte smaken ofte en faktor. Denne liker jeg godt å paire med en utviklet, konsentrert og kompleks hvitvin, gjerne med skallmaserasjon (oransjevin). Den intense fruktigheten og nesten honningaktige kvaliteten på disse vinene passer utrolig godt til røkte smaker!
Viner til juletorsk og lutefisk
Lutefisk eller juletorsk med smør og bacon er for mange tradisjonsrik julemat. Her synes jeg det kan være spesielt godt med en lett avkjølt, fruktig og lys rødvin til. Disse vinene egner seg veldig godt til fiskemat!
Drikke til desserten
Som nevnt tidligere, trenger søte matretter sødme og fruktighet i vinen. Ellers vil vinen oppleves bitter og flat. Slik er det selvfølgelig også med dessert og småkaker, som gjør at dessertviner og portviner blir vinnere. Men hva med å prøve noe nytt, som en blanding av epledestillat og eplesaft fra Hardanger?
Viner til nyttårsfesten
Bobler må til på årets siste dag, og i polets utvalg er det heldigvis mye spennende å velge mellom. Her har jeg funnet frem en fancy naturchampagne og noen andre sprudlende alternativer. Godt nyttår!